Bild förtydligande

Utsikt mot söder från Slåttdalsberget.



tisdag 19 maj 2009

Skuleskogen bortom lederna






Brukar varje år försök göra minst en vandring in på Skuleskogen, då vill jag helst hålla mig från lederna, och vandra lite hur som helst stiglöst.
Min bror följer med denna gång och vi utgår från Nyland, tar en gammal skogsbilväg upp mot Rutstjärn, denna idylliska tjärn med sitt kristallklara vatten, där den ligger inunder Rutstjärnberget.
Fiskare har tydligen varit där, några mindre aktsamma. Finns en stuga vid tjärnen och har tydligen några mindre nogräknade dragit ut ett par soffor mot vattnet, att sitta i, men inte orkat bära in möblerna igen, inte snyggt alls.
Vi fortsätter mot Lill Ruten stugan följer foten av Lill Ruten på vägen dit. Från stugan går vandringen upp mot Långtjärn, efter foten av Nylandsruten, hittar ett stort bestånd av blåsippor tjusigt här inne på skogen. Rundar norra delen av tjärnen, vid utloppet, följer leden som går till Skrattabborrtjärn och stugan där.
En riven myrstack vittnar om att kanske en björn varit i farten, men det är sedan i fjol så vi räds inte och det gör vi inte annars hellre, känner oss trygg i skogen.
Stugan vid Skrattabborrtjärn är mycket fin med tolv bäddar där ryms många och många har nyttjat stugan, även legat över, enligt gästboken. Vi stannar för en rast och fika, sitter och småpratar om hur framåt våra fäder varit, söka sig så långt bort för att hitta bete för sina kreatur, platsen där stugan ligger har tidigare varit Sör och Norr Svedje fäbodar.
Tillbaka färden blir en annan sträckning vi tar stigen mot Ytterbölen rundar Mossavattnen och passerar ruinerna av Ytterböles fäbodar. Närmar oss Skäftesdalen och Åksjöbäcken utsikten vidunderlig från berget innan. Vi följer nu Åksjöbäcken upp mot Åksjön som passeras på södra sidan och sedan fram mot Svarttjärnen och vidare mot Nylandsbodarna.
Från Nylandsbodarna följer vi en gammal fäbodstig förmodligen gammalt, på den tid fäbodarna nyttjades, användes vid besök i Svedjebodarna därefter tillbaka mot Nyland.
Totalt en verklig genomkörare i underbar natur, där det moderna skogsbruket inte hunnit förstöra, bevarad från sitt ursprung.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Pensionär, född 1930, gillar att vara ute i naturen, fiska, vandra i fjällen, fotografera, dansledare, körsång