Bild förtydligande

Utsikt mot söder från Slåttdalsberget.



söndag 15 februari 2009

Bäverland












Bäverland ett år senare
Vi har bilat upp mot höjden norr Aftontjärnen inne på Fjällskogen. Vi, min bror och jag, skall göra en vandring ner efter Hästtjärnbäcken att kolla upp Bäver bosättningen i bäcken hur den utvecklat sig, så här ett år senare.
Vandrar ner genom orörd skog mot Hästtjärn, stöter på en gränsmarkering om biotopvård, är förmodligt mängden av skägglav som ligger till grund.
Hästtjärn ligger spegelblank vi stannar till vid det “gapskjul” som finns, men som snart skatta åt förgängelsen, beundrar utsikten över tjärnen, minner om tider som gått bland annat från sextio år tillbaka när jag fick följa far på en bärplockarrunda inne på fjället och vi stannade upp här vid tjärnen för en paus och fikarast, tänk vad tiden flytt.
Min bror förtäljer att han aldrig varit hit till Hästtjärn, trots alla sina besök och vandringar här på skogarna.
Nu skall vi kolla hur Bäver har det, vi går över utloppsbäcken och följer den nedströms något hundratal meter och nu börjar man se de enastående dammbyggnader och dammar dessa flitiga byggherrar åstadkommit.
Visst är det otroligt, bäcken som tidigare slingrat sig fram genom myrmarker, även varit en fin öringbäck, här och var lugnström avbruten av en liten strömsträcka, är nu stora dammar med spår av flitiga byggare där de släpat ned sitt byggmaterial.
Plötsligt där vi vandrar fram i den mjuka blöta mossan, ser vi mossa och gräs nedtrampat, stora breda trampdynor avtecknar sig tydligt och allt är mycket färskt kan bara röra sig om någon timme innan den passerat, som vi tror att det är, visst det måste vara en björn som passerat.
En Sjöorre hona flyger skadelossas bort över dammen den har en unge som den försöker skydda, vi är snälla vandrare och vill inte ungen något ont.
Går över bäcken vid den nedersta dammen ett fantastiskt projekt upp emot två meter högt och kanske tio meter långt, vilket arbete vilken ingenjörskonst.
Vi stannar ännu en gång vid utloppet av tjärnen, njuter av stillheten och friden som lägrar sig över nejden inget motorsurr allt är tyst, rogivande och gudomligt härligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Pensionär, född 1930, gillar att vara ute i naturen, fiska, vandra i fjällen, fotografera, dansledare, körsång