Bild förtydligande

Utsikt mot söder från Slåttdalsberget.



måndag 19 augusti 2013

Jättegryta


Har fått en bok i present, ett år med Skuleskogens nationalpark (kan rekommenderas), en mycket sevärd bok, med fina bilder från Nationalparken.

Fick så infallet att testa en tur som beskrivits, ( har i och för sig varit på alla platser som beskrivits, även fotat, kanske inte lika fina som proffs bilderna.) siktar in mig på novemberturen, som beskrivs, ( Entré väst, Nylandsberget, Tjärtunnberget, Åksjön och åter) även nu med Entré väst som utgångspunkt.

Vandrar upp på Nylandsruten bort mot Lill ruten och Lill ruten stugan, passerar ett område där granbarkborren, härjat fritt, massor av döda träd.

Från Lill ruten stugan lägger jag kursen mot Nylandsberget, passerar Svarttjärns östra sida, varefter klättringen upp mot Nylandsberget börjar.

Hittar en fin utsiktsplats, en bit nedom högsta toppen, med utsikt över Skulesjön med omnejd, en fantastisk vy.

Fortsätter upp mot toppen, strax innan högsta delen hittar jag en jättegryta, visst är det otroligt, hitta en jättegryta högst upp på ett berg, de brukar annars mest finnas vid forsar och fall, vid någon älv.

Grytan är i varje fall stor, gör själ för namnet jättegryta, ca. 1,5 m djup och även ca. 1,5 m i diameter, sidorna i grytan är blankslipade av de roterande stenar som skapat grytan, läckert.

Uppe på högsta toppen blir det paus, kaffepaus, beundrar utsikten, Tjärtunnberget, mot nordost Köpmanholmen och Hålviken längst bort.

Tillbaka vägen förbi Åksjön och sedan bara stå på mot Långtjärn och leden upp mot Entré väst.

Det blev en fin vandring, en ovanlig upptäckt, en påse kantareller, Skogskoje ruin vid Nylandsbodarnas fäbodvall, ett härligt soligt fint väder, dagen fullkomnad, och i stort jag gick ungefärligt som det beskrivits i boken, ett år med Skuleskogens Nationalspark.

Barkborrens härjningar

Kantareller

Rester Nylands fäbodar


Vy Nylandsberget, ut över Skulesjön mot Bölen


Vy mot Gladom


Jättegrytor Nylandsberget

Mot Köpmanholen och Hålviken i fjärran
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Pensionär, född 1930, gillar att vara ute i naturen, fiska, vandra i fjällen, fotografera, dansledare, körsång